Det är många föräldrar som frågar mig när deras barn kan börja på simskolan.

Det finns ett stort utbud av simskolor för alla åldrar från babysim, minisim, plask och lek med mera, men jag tycker att det första steget i vattnet ska vara tillsammans med en förälder.

Eftersom att vattnet är en främmande miljö för barnet är det viktigt med trygghet i och med de första besöken i badhuset. Barnets föräldrar är den största källan till trygghet barnet har och därför är föräldrarnas deltagande mycket viktig.

Innan barnet kommer till simskolan är det bäst om föräldrarna först besöker badhuset med sina barn. Ett besök i simhallen minst två eller tre gånger i månaden gör stor skillnad på hur barnet reagerar mot vattnet.

Det är bäst om man kan börja i den lilla poolen eller undervisningsbassängen där barnet bottnar. Att vara i vattnet med mamma eller pappa ger barnet en otroligt viktig känsla av trygghet och den bästa introduktionen barnet kan få till vattnet.

Min erfarenhet visar att barn som redan har badat i poolen tillsammans med sina föräldrar har en mycket positiv inställning till deltagandet på simskolan.

Några tips på enkla övningar som man kan göra tillsammans med sitt barn i vattnet är:

  • Gå med stora steg i vattnet där barnet bottnar. Undvik att använda hjälpmedel så som simpuffar eller simdynor.
  • Hålla i kanten och sparka.
  • Bubbla eller koka kaffe som det heter på simskolan.
  • Om det inte finns någon grund bassäng så kan den vuxna hålla barnet under armarna och ni springer tillsammans.
  • Gör så att ni plaskar och skvätter mycket. Det är bra om barnet lär sig att få vattenstänk i ansiktet och på huvudet.
  • Det är jätteroligt att använda stora badleksaker som finns på badhus.

Det bästa är om ni har roligt tillsammans i vattnet för när ni kommer till oss på simskolan, då är det dags för den första riktiga simlektionen.

Vi ses i poolen!